Mindfulness

Ik werk met het model dat werk gerelateerde stress een verstoring is in jouw staat van zijn.
Ben je eraan toe om jezelf in basistechnieken te trainen? Meer evenwicht brengen in jouw staat van zijn? Stel jij je lerend op? Wil jij jezelf trainen?
Laat mijn WalNoot jouw gids zijn.

Als je in de praktijk praat over mindfulness en over basistechnieken van meditatie en aandachtstraining krijg je interessante reacties. Er wordt onder andere gezegd “daar kan ik helemaal niks mee ik wordt onrustig van dat mediteren”. Dat kan.
Ook andere activiteiten zoals sport en beweging hebben een positieve invloed op je staat van zijn!

Beginnen gericht aandacht te schenken aan je staat van zijn is op elk moment gepast. De context speelt in mijn persoonlijke ervaring een grote rol.
Denk eens na over het rendement van het snelle en enkel op direct resultaat en economisch rendement gerichte zakendoen en vergelijk dat met een rendement van op Mindfulness, Lean en Six sigma gebaseerde zaken doen als je dit doet met mensen, producten en/of diensten en daarin duurzame relaties wil opbouwen. Stel jij je hiervoor open?

Toegepaste mindfulness wordt binnen bedrijven nauwelijks gepresenteerd in samenhang met projecten en met Lean en Six sigma methodieken . Vanuit mijn waarnemingen en ervaringen is dit een gemiste kans. De praktijk toont in vele organisaties stressgerelateerde verzuimgetallen en andere indicatoren die een MLS aanpak en normalisering van MLS gedrag rechtvaardigen.

Als je “totale kwaliteit” en continue verbetering van bedrijfsprocessen serieus neemt blijkt dat jouw interactie met collega’s, met klanten en met leveranciers een cruciale rol speelt.
Ik ben geen psycholoog. Ik ben een hbo-er met 31 jaar ervaring in praktische projecten.  Ik herinner uit mijn praktijk van alledag dat dingen heel goed gingen en dat dingen beter hadden kunnen gaan. In de meerderheid van mijn projecten speelde de menselijke factor een belangrijke rol. De theorie van Lean  en Six sigma gaf me hier nauwelijks hulpmiddelen.
De praktijk toont, gelukkig niet altijd, een cultuur van leiders die hun beslissingen volledig richten op het economische rendement naar een Angelsaksisch model. Gemiste kansen vanuit de perspectieven van duurzaamheid en employability.

Ik deel hierover mijn ervaringen. Dit om de link te leggen naar een aantal praktische hulpmiddelen. Voor iedereen die ervoor open staat. Ik presenteer deze hulpmiddelen.
Door de jaren deed ik een aantal interessante waarnemingen.

Beginnend met mijn eigen gedrag en instelling dat een geweldige invloed had op de resultaten van mijn interacties. Ik werd enthousiast en bewuster over de proceskennis van menselijke interactie in de bedrijfsorganisatie in cursussen en tijdens projecten. Ik stelde vast dat ik niet de enige was. Een groot aantal collega’s , mede cursisten en teamleden rapporteren eenzelfde ervaring.

De volgende waarneming is dat er binnen een industriële omgeving en binnen bedrijfsorganisaties een groot aantal waardevolle mensen ziek worden van de stress die ze ervaren. Verschillende factoren maken dat een belangrijk deel van de werkzame populatie lijdt aan deze ziekte. Stress is contra productief en verspreid zich door onze samenleving. Kunnen we dit stoppen? Help jij jezelf en je collega’s dit te stoppen?

Vervolgens, mensen die leiden aan levensbedreigende ziekte of aan chronische ziekte  kunnen vredig, dankbaar en gebalanceerd gelukkig leven.

Als laatste, discipline, beweging, sport en voeding zijn wel bekende factoren die een bijdrage leveren aan je persoonlijke conditie.

Het praktische spiegelen over jezelf en over de processen tussen jezelf en de mensen waarmee je werkt kunnen verbeter mechanismen doen opstarten. Er kan weerstand tegen stress factoren opgebouwd worden. Er zijn een aantal praktische hulpmiddelen die je daarvoor kunt inzetten. Vaak is het zo dat je ermee in aanraking gebracht moet worden. Learning by doing.

Voor mij persoonlijk waren er verschillende eenvoudige technieken die hielpen bij het openen van mijn ogen. Een praktisch hulpmiddel dat zeer effectief kan zijn  is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR).

Baserend op het bovenstaande besloot ik hulpmiddelen
van  zelf reflectie en menselijke interactie en stress reductie toe te voegen aan de bestaande gereedschapskisten van Lean en Six Sigma. Ik beschouw het als een toegevoegde waarde om Mindful Lean Six sigma (MLS) toe te passen. De MLS gereedschappen bieden praktische hulpmiddelen in dagdagelijkse werkprocessen. Hiermee krijgt iedereen de mogelijkheid om veranderingen te starten en verder te zaaien.

MLS; Eenvoudig in gebruik en door iedereen toepasbaar. Beginnen en tot leven brengen. Doe mee aan een training.

Er liggen praktische hulpmiddelen en voorbeelden  klaar om te delen. Ik denk dat een vertrouwenspersoon van buiten jouw organisatie gevoelige menselijke onderwerpen tot issues kan maken. Dit kan interessante veranderingen teweeg brengen. Op persoonsniveau, op groepsniveau.

Maak een duurzaam begin met MLS.

Training. Projectleiding. Proces+Project coördinatie. Lean en six sigma coaching.