lentebloesem

Mindfulness in praktijk

Als je met anderen praat over mindfulness, aandachtigheid-training, krijg je interessante reacties. Er wordt onder andere gezegd “daar kan ik helemaal niks mee, ik wordt onrustig van mediteren”.
Dat kan.
Zacht zijn voor jezelf en niet-oordelend aanwezig zijn vergt training.
Ook andere activiteiten zoals sport en beweging kunnen een positieve invloed hebben op je staat van zijn! Niet iedereen is een sporter.

Beginnen door training gericht aandacht te schenken aan je staat van zijn is op elk moment gepast. De context speelt een grote rol.
Denk eens na over het rendement van snel en enkel op direct resultaat en economisch rendement gericht zakendoen en vergelijk dat met het rendement van op Mindfulness, Lean en 6Sigma gebaseerd zaken doen als je dit doet met mensen, producten en/of diensten en daarin duurzame relaties opbouwt. Stel jij je hiervoor open?

Toegepaste mindfulness wordt binnen bedrijven nauwelijks gepresenteerd in samenhang met projecten en met L&6S methodieken . Vanuit mijn waarnemingen en ervaringen is dit een gemiste kans. De praktijk toont in vele organisaties stress gerelateerde verzuimgetallen en andere indicatoren die een 10K en L&6S aanpak en normalisering van 10K en L&6S gedrag rechtvaardigen.

Als je “totale kwaliteit” en continue verbetering van bedrijfsprocessen serieus neemt blijkt dat jouw interactie met collega’s, met klanten en met leveranciers een cruciale rol speelt.
Ik ben geen psycholoog. Wel hbo-er met 44 jaar ervaring in praktische projecten.  Ik herinner uit mijn praktijk van alledag dat dingen heel goed gingen en dat dingen beter hadden kunnen gaan. In de meerderheid van projecten speelde de menselijke factor een belangrijke rol. De traditionele theorie van L&6S gaf hier geen hulpmiddelen.
De praktijk toont, gelukkig niet altijd, een cultuur van leiders die hun beslissingen volledig richten op het economische rendement naar een Angelsaksisch model. Gemiste kansen vanuit de perspectieven van duurzaamheid en employability.

Ik deel hierover ervaringen. Dit om de link te leggen naar een aantal praktische hulpmiddelen. Voor iedereen die ervoor open staat. Ik praktiseer deze hulpmiddelen.
Door de jaren deed  ik een aantal interessante waarnemingen.

Beginnend met mijn eigen gedrag en mijn instelling, die een geweldige invloed had op de resultaten van mijn interacties. Ik werd enthousiast en bewuster over de proceskennis van menselijke interactie in de bedrijfsorganisatie, in cursussen en tijdens projecten. Ik stelde vast dat ik niet de enige was. Een groot aantal collega’s , mede cursisten en teamleden rapporteren zulke ervaringen.

De volgende waarneming is dat er binnen een industriële omgeving en binnen bedrijfsorganisaties een groot aantal waardevolle mensen ziek worden van de stress die ze ervaren. Verschillende factoren maken dat een belangrijk deel van de werkzame populatie lijdt aan deze ziekte. Stress is contra productief en verspreid zich door onze samenleving. Kunnen we dit stoppen? Help jij jezelf en je collega’s dit te stoppen?

Vervolgens, mensen die lijden aan levensbedreigende ziekte of aan chronische ziekte  kunnen vredig, dankbaar en gebalanceerd gelukkig leven.

Als laatste, discipline, beweging en voeding zijn wel bekende factoren die een bijdrage leveren aan je persoonlijke conditie.

Het praktische spiegelen over jezelf en over de processen tussen jezelf en de mensen waarmee je werkt kunnen verbeter mechanismen doen opstarten. Er kan weerstand tegen stress factoren opgebouwd worden. Er zijn een aantal praktische hulpmiddelen die je daarvoor kunt inzetten. Vaak is het zo dat je ermee in aanraking gebracht moet worden. Learning by doing.

Voor mij waren er verschillende technieken die hielpen bij het “openen van de ogen”. Een praktisch hulpmiddel dat zeer effectief kan zijn  is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR).

Baserend op het bovenstaande besloot ik hulpmiddelen
van aandacht, beweging en discipline toe te voegen aan de bestaande methodieken van L&6S. Ik beschouw het als een toegevoegde waarde om 10K en L&6S toe te passen. De 10K en L&6S gereedschappen bieden praktische hulpmiddelen in dagdagelijkse werkprocessen. Hiermee krijgt iedereen de mogelijkheid om veranderingen te starten en verder te zaaien.

10K en L&6S; Eenvoudig in gebruik en door iedereen toepasbaar. Beginnen en tot leven brengen. Doe mee aan een training.

Vertrouwenspersonen van buiten jouw organisatie kunnen gevoelige onderwerpen tot issues maken. Hiermee kunnen interessante veranderingen teweeg gebracht worden. Op persoonsniveau, op groepsniveau en op organisatieniveau.

Maak een begin met 10K en L&6S.