Kleur voor Coatings ED

Op deze plek presenteer ik enkele van de ervaringen die ik opdeed vanaf 2005. Ik begon toen een nieuwe job binnen de kleurpasta voor coatings industrie. De afdeling “Applied Technology & Development”  was gedurende 10 jaar mijn thuisbasis binnen de bedrijfsorganisatie.

Algemeen gesproken zijn coatings beschermende lagen op substraten die de functionaliteit van bescherming en esthetische werking combineren.

Een mooi voorbeeld is de Eiffel toren in Parijs. Gebouwd voor de wereld tentoonstelling van 1889 en oorspronkelijk gepland om 20 jaar te bestaan. De metalen structuur wordt tegen corrosie beschermd en verfraaid door een coating en staat nog steeds stoer overeind in 2017.

Een start punt over coatings dat ik aanbeveel: http://en.wikipedia.org/wiki/Coating
en over kleur:
http//en.wikipedia.org/wiki/Color

Ik startte mijn werk in een product- en proces-ontwikkel omgeving voor kleurpasta’s. Met een achtergrond in fysische chemie maar zonder praktische kennis en ervaring. Kleurpasta’s worden gebruikt in verschillende coating systemen, b.v. in bouw verf, in industriĆ«le coating systemen, in thermoplastische en thermohardende kunststoffen.

Gedurende de eerste 2 jaar leerde ik in de praktijk het product kleurpasta kennen. Disperse systemen van pigmenten in een vast/vloeibare matrix. De ontwikkeling van een systeem. De eigenschappen. De toepassingen. De manier waarop een systeem geproduceerd wordt. Met mijn laboratorium achtergrond en ervaringen als proces technoloog binnen het tv-glas maken kreeg ik de mogelijkheid om de bestaande productiemethoden te evalueren en te verbeteren. Ik verzamelde veel ervaringen in het meten van kleur. Rheologische fingerprinting heeft voor mij geen geheimen. Ook de traditionele methoden van productkwalificatie en het tweaken van pigment dispersies en coating lagen in de praktijk leerde ik grondig kennen.

Ik ben met veranderde  product kwalificatie methodieken een strategie gaan toepassen om effectiever product ontwikkelprocessen te doorlopen. Het product opschalings proces verbeterde. Het productieproces verbeterde. Door een effectiever proces verandert de totale doorlooptijd van de ontwikkeling van nieuwe producten en is de doorlooptijd van het productieproces van pigment dispersies aanzienlijk korter.

Ik ben in staat uw bestaande proces situatie te beoordelen en u te adviseren in effectiever methodieken in dispergeer processen. Ik kan u adviseren in de keuze en het bedrijven van maalmachines. Ik geef advies over de keuze van maalmedia. Opschalings techniek en effectieve kleurmeettechnische en rheologische kwalificatie technologie. Ik ontwikkelde een effectieve strategie om een gemalen dispersie in een zeer nauwe coloristische en rheologische specificatie te brengen.

Vanaf 2006 was ik project leider in een Alternatieve Grondstoffen Project. Een project team met product ontwikkeling, kwaliteitscontrole, inkoop en productie. Ik ontwikkelde expertise in de grondstoffen markt zowel technisch als commercieel. Het team bereikte significante economische en product variatie resultaten.

Ik kan u technisch en commercieel advies geven over grondstoffen. Ik ontwikkelde een overleg methodiek “appels en peren” genaamd die dient als richtlijn tussen aanbieders van gekleurde pigmenten en kleur pasta producenten. Deze richtlijn blijkt van praktisch belang om technische verschillen in Europese en andere pigmentmarkten te kunnen begrijpen.

Eind 2009 werd ik leider binnen een klein R&D team dat zich APP noemde. Dit team legde zijn focus op grondstoffen, processing en opschaling van producten. In die tijd startte ik ook een coaching programma met jonge stagiaires. Ik ben ervaren met de mogelijkheden van alle moderne maaltechnologie vanuit de laboratoriumsituatie tot in grote productiesituaties. Ik zie interessante mogelijkheden om op korte termijn en op lange termijn winst op doorlooptijden te boeken en stabielere en robuustere producten te produceren door het productieproces te veranderen en te stabiliseren.

Ik voerde een haalbaarheids- onderzoek uit naar een ongebruikelijke en innovatieve manier van dispergeren. De methode gebruikt een zeer kleine reactie kamer volume. Hierdoor flexibel en efficient in product wissel, verontreiniging , productie van afval. Deze methodiek heeft een voorlopig onverslaanbare energie efficiency.
Ik kan u adviseren in deze lean manier van produceren en ik kan uw haalbaarheids en implementatie project leider zijn voor deze technologie.

Ik heb praktische ervaringen opgedaan met High Troughput Experimentation en het opzetten en bedrijven van dit type mini robot fabrieken. Mijn praktische kennis en ervaringen met interfacing, programmeren en databases helpen mij daarbij. Ik kan u adviseren indien u erover denkt over te gaan naar een HTE machine en operatie.

In 2012 veranderde ten gevolge van een bedrijf overname en een organisatie verandering mijn functie beschrijving.

Tussen 2012 en het einde van 2013 voerde ik een Lean Six sigma black belt project uit. Ook richtte ik samen met stagiaires op de ontkleuring van ingekleurde coatinglagen in de praktijk.

Na een merger einde 2013 werd mijn positie redundant in 2014.

Ik ben op zoek naar professionele mogelijkheden om mijn expertise te gebruiken.

Trainingen, Klussen, Projecten. 10K & L6S coaching.